top of page
Ara

2023 Asya Kupası'nda Finalin Adı: Ürdün - Katar!

2023 Asya Kupası Finali'nde Ürdün ve Katar, kıtanın en büyüğü olmak için karşı karşıya gelecek.


Asya Kupası final Katar Ürdün

Turnuvaya ev sahipliği yapan son şampiyon Katar, namağlup çıktığı finalde bir zafer daha hedeflerken, tarihinde ilk defa Asya Kupası'nda final oynayacak Ürdün ise bir ilk peşinde olacak.


Katar'ın Eşsiz Yükselişi Sürüyor!

2019'dan itibaren Dünya arenasında kendisine oldukça önemli bir yer edinen Katar, son 4 senedir, 3 farklı kulvarda turnuva şansını sürdürüyor.


2022 Dünya Kupasına ev sahipliği yapacağı açıklanan Katar, 2019'da itibaren büyük bir sıçrayış yakaladı.


2019 Yılında Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen Asya Kupası'nda ilk kez çıktığı finalde Japonya'yı 3-1 yenerek şampiyonluğa uzandı.


Asya Kıtası'nın en büyüğü olan Katar, yine 2019 yılının yaz aylarında özel bir davetle Copa America'da yarıştı.


2019 Copa America'da, Kolombiya, Arjantin ve Paraguay ile B Grubu'nda yer alan Katar, 1 puan alarak turnuvaya grup aşamasında veda etti.


Dünya Kupasından önce bir başka önemli organizasyondan davet alan Katar, bu kez

Kuzey Amerika'nın en büyük kupası olan CONCACAF Gold Cup'ta boy gösterdi.


2021  CONCACAF Gold Cup'ta D Grubu'nu lider tamamlayan Katar, çeyrek finalde ise El Salvador'u geçince büyük bir ilgi odağına dönüştü.


Kuzey Amerika'nın en büyüğünü belirleyecek olan turnuvaya, yarı finalinde Amerika Birleşik Devletleri'ne 1-0 mağlup olarak veda etti.


2019 Asya Kupası gol kralı olan Almoez Ali, konuk oldukları 2021 CONCACAF Gold Cup'ta da aynı başarıyı gösterdi ve Katar, iki büyük ulusal turnuvada da gol kralı çıkartarak ayrı bir başarıya sahip oldu.


Katar, 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yaparak bu organizasyonda da ilk kez boy gösterirken 2023 Asya Kupası'nda da ayrı bir başarı hikayesi sergiledi.


Asya Kupası'nın son şampiyonu kendi evinde düzenlenen turnuvada da namağlup şekilde finale yükselmeyi başardı. Asya'nın bu küçük ama oldukça başarılı olmaya başlayan ülkesi şampiyonluk ünvanını korumak için tarihinde ilk kez finale çıkan Ürdün'le karşılaşacak.


Ürdün'ün Peri Masalı Devam Ediyor!

2023 Asya Kupası pek çok ilke ev sahipliği yaptı. Turnuvaya ilk kez katılan Tacikistan'ın önce gruptan çıkması ardından son 16 turunu geçerek çeyrek finale yükselmesi turnuvanın sürprizleri arasında değerlendirilirken, Ürdün bu alanda ibreyi kendine çevirdi.


Tarihinde ilk kez çeyrek finale çıkmış Tacikistan ile eşleşen Ürdün, kendisi içinde bir ilk peşindeydi.


kazanan takımın tarihinde ilk kez yarı finale çıkacağı maçta, Ürdün, Vedhat Hanonov'un 66. dakikada kendi kalesine attığı golle Tacikistan'ı 1-0 mağlup etti ve adını yarı finale yazdırdı.


Pek çokları için Ürdün'ün bu kendisi için tarihi başarısı yarı final etabında son bulacaktı. Çünkü yarı finaldeki rakip bu turnuvada 6 kez ile en çok final oynayarak, 2 kez müzesine götüren ve dünya yıldızlarını kadrosunda bulunduran Güney Kore'ydi.


Ürdün, ilk yarısı golsüz eşitlikle geçilen karşılaşmanın 53. dakikasında Yazan Al-Naimat ve 66. dakikada Musa Al-Taamari ile şok bir şekilde 2-0 öne geçti. Kalan bölümde skoru korumayı başaran Ürdün adeta herkesi şaşırtarak Asya Kupası'nda adını finale yazdırdı.


2023 Asya Kupası finalinin adı futbol dünyasının kulağına çok cazip gelmese de, hikaye olarak pek çok turnuvanın önünde yer alıyor.

bottom of page